De Basis
De basis van onze coaching ligt bij jou. Of je nou ADHD hebt, in een depressie zit of tegen een burn-out aanloopt, we hebben allemaal dezelfde basis als mens. Uit onderzoek is gebleken dat wat jij belonend vindt voor een groot deel wordt bepaald door je genen. Het is dus een vaststaande waarheid over jezelf. Wij gaan deze waarheid ontdekken, en vanuit die waarheid kijken naar jouw interactie met je omgeving.
Wij doen dit door gebruik te maken van ons unieke raamwerk en kennis over hoe het menselijk brein werkt. Met het raamwerk maken wij een overzichtelijk plaatje van wie jij bent, waar je tegenaan loopt en welke dingen jou bezig houden in het dagelijks leven. Aan de hand daarvan gebruiken we de kennis over hoe het brein werkt om te snappen hoe bepaald gedrag tot stand is gekomen, waar dat gedrag afhankelijk van is en uiteindelijk hoe jij dit gedrag zelf kan veranderen.
Ons Brein
Het kan zijn dat je niet toekomt aan de dingen die belonend voor je zijn vanwege overtuigingen of gewoontes die je hebt aangeleerd. Wanneer deze gewoontes je in de weg zitten wil je ze natuurlijk veranderen, maar vaak is dit lastig. Dat komt door twee dingen: ons brein is voorspellend en ons brein houdt niet van veranderingen.
Het voorspellend brein
Als je loopt, denk je dan na over elke stap? Nee. Best knap eigenlijk, hoe ons brein dat helemaal zelf doet. Als jij aan het lopen bent voorspelt je brein hoe jouw lichaam zich moet bewegen, en welke gevoelens je lichaam terugstuurt als alles goed gaat. Als dit precies gaat zoals het wordt voorspeld is er geen bewuste aandacht nodig. Daarom merk je maar weinig van de stappen die je zet als je loopt. Maar wat gebeurt er wanneer je struikelt over een steen? Opeens ben je je bewust van het lopen en moet je jouw balans weer vinden. Zo werkt het ook met onze gewoontes en overtuigingen; wat wij gewend zijn kost ons bijna geen moeite en gaat haast automatisch. Pas wanneer wij afwijken van deze gewoontes worden we ons bewust van ons gedrag. Dit geldt ook voor de dingen die wij willen veranderen. En ons brein houdt er niet van om deze dingen te veranderen.
Het overtuigd brein
Waarom spring je eigenlijk niet van een brug? Precies, dat is onwijs eng. Omdat het onveilig is. Maar zelfs met een bungeejump touw om je enkels en de kennis dat autorijden gevaarlijker is, is het eng. Dat komt omdat je brein weet dat in 99% van de gevallen dat iemand van een brug afspringt het niet goed afloopt. Het brein heeft dit als overtuiging. En zo zijn alle dingen die je weet of gewend bent opgeslagen als overtuiging in je brein. En voor al deze dingen geldt hetzelfde: de overtuiging doorbreken is eng. Zelfs overtuigingen die ooit nuttig waren, maar ons nu in de weg zitten, zijn eng om van af te wijken. Dit soort overtuigingen kunnen je ontwikkeling in de weg gaan staan en verkleinen de mogelijkheid om de dingen te doen die goed voor je zijn.
Met ons model krijgen we goed zicht op hoe jouw brein omgaat met jouw omgeving en kijken we samen kritisch naar deze voorspellingen en overtuigingen.
ZSO Model
We gebruiken het ZSO model om een overzicht te creëren van jezelf en de situatie waar je je in bevindt. Hiermee krijgen we een overzichtelijk beeld van de dingen die op dit moment in je leven spelen en wordt het duidelijk hoe jij omgaat met conflicten tussen wie jij bent en wat er in je omgeving speelt.
Het ZSO model staat voor Zelf-Situatie-Omgeving en is opgedeeld in drie secties: Wie jij bent (de Zelf), welke eisen er aan jou worden gesteld (de Omgeving) en het speelveld waar deze twee dingen in het dagelijkse leven bij elkaar komen (de Situatie).
Wie jij bent is essentieel, het is jouw eigen waarheid en geeft richting aan hoe jij het beste jouw leven kan leiden. Hoe meer je activiteiten overeenkomen met de dingen die belonend voor jou zijn, hoe fijner jij het leven ervaart. Jouw omgeving is een andere waarheid, het zijn alle eisen die aan jou worden gesteld in je dagelijkse leven. Deze eisen beperken de manieren waarop jij jezelf kan uiten. Met het ZSO model brengen we deze twee waarheden in kaart en gaan we samen kijken naar het derde deel, de Situatie: het spanningsveld waar deze twee waarheden elkaar tegenkomen. We gaan daarbij dieper in op de bron van de eisen die aan je worden gesteld en hoe je uiteindelijk je leefsituatie kan omzetten naar iets dat hoofdzakelijk bij jou past, in plaats van enkel wat er van je wordt verwacht.